Kärrabo-Hjo

Efter att ha passerat kommungränsen mitt uppe på Hökensås mellan Tidaholm och Hjo följer leden Västra Vätterleden en kort sträcka. Leden går på vackra skogsvägar via ett gammalt vägmärke ”Trinnestenen” till Hållsdammen. Vi vandrar vidare i sydostlig riktning och passerar Almö och Korsgården. Därefter kommer vi att korsa länsväg 195 och vi vandrar allén till Almnäs Bruk. Almnäs Bruk är en gammal klostergård med anor från 1200-talet då gården ägdes av Alvastra. Vi vandrar vidare i nordlig riktning via en avstickare till Vätterns strand där det klara vattnet kan locka till ett dopp. Vi fortsätter mot N:a Fågelås kyrka som har anor från 1100-talet. I kyrkan har det funnits ett härbärge för munkar och pilgrimer. Från kyrkan vandrar vi på gamla jönköpingsvägen norrut och njuter av utsikten över Vättern där man med lite fantasi kan ana Alvastra kloster utmed sydspetsen av Omberg och Vadstena vid nordspetsen. Leden följer vidare strandpromenaden tills man kommer till den gamla trähusbebyggelsen utmed Långgatan i Hjo. Vidare till torget i Hjo där kyrkan ligger. Från kyrkan går man några hundratal meter norrut till hamnen varifrån man med båt når Östergötland och slutmålet Vadstena. Ledens längd från kommungränsen till Hjo är ca 15 km.
Norra Fågelås Kyrka

Hjo Kyrka

Ett svar till Kärrabo-Hjo

  1. Anita skriver:

    Nu har vi lagt in en beskrivning över hur leden Kärrabo-Hjo är tänkt. Tack Thore som snickrat ihop den. Fritt fram för kommentarer, funderingar, beskrivningar, tankar och annat som gäller leden. Hörde idag att snön fortfarande ligger djup uppepå åsen, så det verkar dröja innan det praktiska arbetet kan börja.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>