Kungslena – Hömb

Denna del av Pilgrimsleden börjar vid Kungslena medeltida kyrka
och går ca 300 m åt söder innan den följer Ridleden ett par km, först ca 500 m åt öster och sedan ca 1,5 km åt söder förbi Smedsgården, Gravagården och Bredegården. När vi sedan kommer in i skogen avviker vi från Ridleden. Via en brant kommer vi in på en mindre skogsväg som går genom en vacker tallskog, där vi bl a passerar ett imponerande flyttblock. Denna skogsväg mynnar sedan ut i ett litet grustag där vi kortvarigt följer Ridleden igen. Efter ca 100 m avviker vi från Ridleden för att passera Bruksdammens fina badplats (utedass + fikabord) innan vi kommer fram till byn vid Kaflåsbruket (övernattningsmöjlighet) och korsar den gamla järnvägen (numera landsväg mellan Ekedalen och riksväg 26).
Pilgrimsleden går genom byn vid Kaflåsbruket, rakt över riksväg 26 fram till Djuråsen.
Här kan vi välja mellan två vägar. Den rakaste går via Flickelund
Den andra går via Djuråsa källa
Därefter kommer vi på denna alternativa led förbi torpet Källebacken. Därefter vandrar vi genom några hagar och sedan förbi den största anlagda våtmarken på Kaflås (rikt fågelliv). När vi kommer fram till Kaflåsparken följer vi kortvarigt åter Ridleden ca 300 m förbi Kaflås Slott.
Därefter avviker vi åt öster över den smala bron över ån Ösan
för att sedan svänga norrut mot Hömbs Kyrkby fram till kyrkan.

Vid kyrkbyn följer vi åter igen Ridleden.

13 svar till Kungslena – Hömb

 1. Anita skriver:

  Nu har även leden mellan Kungslena och Hömb fått sin beskrivning. Hoppas att den inspirerar till vandring så snart stolparna kommit i marken. Hörde att det är 80 cm tjäle så än dröjer det nog innan första stolpen kommer i marken.

 2. Anita skriver:

  Tack Ewa och Niklas för texten om Kungslena-Hömb. Viss blev den bra? Texterna under resp delsträcka kommer att användas på vår hemsida också.

 3. Niklas skriver:

  Jo, nu blev texten lite fylligare. Hittade några språkliga felaktigheter, varflr jag har mailat dig ett nytt förslag.

 4. Niklas skriver:

  Nu har jag uppdaterat sidan med lite länkar och gjort någon mindre språkliga tillägg.

 5. Anita skriver:

  Tack Niklas!
  Du har gjort läsningen ännu mer spännande! Det här blir bara bättre och bättre. Vi ses i Kungslena den 28 mars på planeringsmötet.

 6. ulla holm skriver:

  Det låter härligt med pilgrimsleden och dess sträckning. Lite konstigt blir det med ”byn” Kavlåsbruket. Eg är Kavlåsbruket det gamla alunbruket från 1800-talet. Detta låg norr om och öster om Bruksdammen. Även Bruksdammen är en del av Kavlåsbruket.

 7. Niklas skriver:

  Ulla Holm! Med tanke på att det har både funnits en affär och en anhalt, samt att det idag finns ca 10 avstyckade och bebyggda tomter vid Kaflåsbruket, så tycker jag nog att ordet by är tämligen befogad beskrivning på bostäderna vid Kaflåsbruket.
  /Niklas

 8. ulla holm skriver:

  Hej!
  Egentligen vär det inte själva uttrycket ”byn” som känns konstigt utan mer att man når byn efter bruksdammen. ”Byn” är även bruksdammen och fastigheterna norr därom där vi bor.

 9. malin skriver:

  Hallå, vart djuråsen bo i ett halvår nu, men har fortfarande inte lyckats hitta till den gamla hälsokällan, någon som vet vart mer exakt jag ska leta?

  • Ewa Hvarfner skriver:

   Hej Malin!
   Du kan kontakta Ewa eller Bengt på Kavlåsbruket så kan vi visa var källan finns. /Ewa

 10. Niklas skriver:

  Själva källan ligger ca 90 meter öster om Djuråsa dämme på sydsidan av bäcken. Källan är täckt med ett eklock.

 11. Ann-Mari Svensson skriver:

  Jag tycker det vore roligt om det fanns med bilder på respektive kyrka som finns utmed leden, kanske också en bild på stället där man kan sova över.

 12. Anita skriver:

  Hej Ann-Mari
  Det var ett jättebra förslag. Bilder på kyrkorna behöver vi ju i andra sammanhang också, t ex broschyrer och på vår kommande webb-plats. Jag kontaktar kyrkans informationsansvariga för att höra om vi kan få bilder på de aktuella kyrkorna.
  Ha det så bra!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>