Orleka-Svenstorp

Orleka-Svenstorp
Leden följer landsvägen förbi gårdarna Kröken, Marietorp och Långatorp. På vänster sida av vägen kan man se Orleka gamla kyrkplats. Under medeltiden fanns här en träkyrka som enligt sägnen bekostades av två förmögna adelsdamer.
Ytterligare en bit längre fram kommer vi till MA Janssons filial på höger sida. Huset var 1934-1961 affär som i folkmun kallades ”Pettera”. Det var bröderna Jansson som bedrev handel i Fröjered som också öppnade filial i Orleka. Huset är idag boningshus.
Leden närmar sig Fröjered. I utkanten av byn ligger detta lilla hus som en gång i tiden, på 40-talet, var skomakeri. Där bedrev Oskar Ekman skomakeri tillsammans med ytterligare någon gesäll. Idag är huset enbart sommarboende och en möjlig övernattningsplats för pilgrimer.
I Fröjered går vi över Tidan
och kommer till Fröjereds badplats med minigolf, kiosk, tältplats med dusch och pentry.

Vi passerar skolan och det hus som en gång i tiden var MA Janssons lanthandel där Yngve och Carl bedrev lanthandel fram till slutet av 60-talet.
Nära korsvägen ligger också kyrkan och församlingshemmet.

Leden fortsätter mot Klämmesbo och vi passerar Annefors Egendom
och den gamla lerhålan som en gång i tiden var lertag för Annefors tegelbruk.
Här kan en trött vandrare vila.
Leden går vidare genom allén
förbi Svenstorps Säteri.
Därefter följer leden en skogsväg mot Kuggekvarn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>