Svenstorp-Kärrabo

Delsträcka Svenstorp – Kärrabo på ca 1,3 mil börjar strax efter Fröjered vid Svenstorps Säteri.
Vi följer vägen förbi gården ca 300 m där tar en skogsväg vid. Efter ca 1 km är vi framme vid Kuggekvarn. Där fanns en skola mellan åren 1842-1876. Strax intill bostadshuset kommer en bro att byggas över Yån.
Vi vandrar vidare  ca 1 km på en gärdesväg och kommer fram till landsvägen Korsberga-Klämmesbo. Där viker vi av till höger och fortsätter sedan på landsvägen förbi ett vackert mjölkbord fram till fyrvägskorsningen i Klämmesbo. Här möttes förr byns innevånare i ”Persbo lanthandel” och dryftade vardagens små och stora bekymmer. Affären drevs av familjen C.W Andersson från år 1899 till nedläggningen år 1971. Pilgrimsleden viker sedan av till vänster mot Lämmagården.
Vi passerar Klämmesbo skola som byggdes år 1876 och upphörde år 1960. Både affären och skolan är nu privatbostäder. Därefter kommer vi fram till Klämmesbo missionshus som uppfördes år 1926 av Carl Andersson, grundare till Marbodal AB i Tidaholm och som nu är en av Nordens ledande köksproducenter. Ca 300 m efter missionshuset på höger sida finns en liten sommarstuga som förr tjänstgjorde som ”telefonväxel” till dess linjen blev automatiserad.
Vi vandrar vidare på en grusväg förbi Lämmagården och kommer fram till ett trevägskors med en jordkällare i blickfånget. Här viker vägen av upp mot Hökensås. Efter ett uppfriskande motlut passerar vi ett gammalt soldattorp ”Pershov” som numer är ett litet museum.

Därefter går leden vidare på skogsvägar fram till Kärrabo som är gränsen mellan Tidaholms och Hjo kommuner. Här tar delsträcka Kärrabo – Hjo vid


Svenstorps Säteri

Skogsvägen mot Kuggekvarn

Landsvägen mot Klämmesbo

Mjölkbord utmed landsvägen

Klämmesbo Centrum

Vi vandrar på en mindre grusväg förbi Lämmagården.
Strax därefter viker pilgrimsleden av upp över Hökensås

Soldattorpet Pershov med utedass

Här har stålkonstruktionen som skall bli brofundament till bron över Yån kommit till Klämmesbo
Här kommer vi att slå ner första stolpen på leden
Kuggekvarn

Ett svar till Svenstorp-Kärrabo

  1. Anita skriver:

    Nu finns information och vackra bilder från sträckan Svenstorp-Kärrabo på bloggen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>